Predchádza návratu k pestrej a normokalorickej strave, kedy budú energetický príjem a výdaj v rovnováhe.
3. fáza proteínovej diéty
Predchádza návratu k pestrej a normokalorickej strave, kedy budú energetický príjem a výdaj v rovnováhe. Touto fázou sa vraciame k pestrej strave. Môže sa počítať so znížením hmotnosti o 2 – 3 kg za mesiac.
Pokračujeme v obmedzení príjmu nekvalitných tukov. Postupne sa zvyká na prísun sacharidov. Povolené sú dve „pravé“ jedlá s vysokým obsahom bielkovín a minimálnym obsahom tukov denne. Prílohy s obsahom sacharidov pridávame postupne a veľmi opatrne. Napr. jeden kus celozrnného pečiva, jedna dávka obilniny, jeden kus ovocia za deň. Priemerná spotreba instantných pokrmov sa znižuje na 2 – 3 krát za deň. Dopĺňanie minerálov už nebýva potrebné.
Modelový jedálniček 3. fáza
Raňajky
- nesladený nápoj
- jedno instantné jedlo VULM Diet
Obed
Možnosť A
- jedlo s vysokým obsahom bielkovín a bez obsahu sacharidov
- jedno jedlo bohaté na bielkoviny, príloha vo forme varenej zeleniny s trochou olivového oleja
Možnosť B
- jedlo s vysokým obsahom bielkovín a prítomnosťou sacharidov
- jedno jedlo bohaté na bielkoviny, postupné pridávanie príloh obsahujúcich sacharidy a varenej zeleniny s troškou olivového oleja.
Olovrant
- vynechanie olovrantu sa neodporúča, pomôže predísť pocitu hladu
- jedno slané alebo sladké jedlo VULM Diet, alebo jeden kus ovocia a dostatočné množstvo vody
Večera
Možnosť A
- jedlo s obsahom sacharidov
- jedlo s obsahom sacharidov, ale bez živočíšnych bielkovín
- napr. polievka zo zeleniny, varená zelenina, sacharidy – ryža natural, zemiaky v pare alebo strukoviny, ľahký dezert - ľahko povarené nakrájané jablko so štipkou soli a škorice
Možnosť B
- jedlo bohaté na bielkoviny bez obsahu sacharidov
- jedno jedlo bohaté na bielkoviny s prílohou z varenej zeleniny (napr. zeleninová polievka)
Povolené potraviny
Jedlá bohaté na bielkoviny: 1 vajíčko, ryby 100 g (treska, pstruh, zubáč, pleskáč, lieň, okúň, pangasius, platýz, úhor, žralok), iné mäso 100 g (kuracie, morčacie bez kože, králik, divina, jahňacie, baranie, pečeň, chudá šunka, tofu, tempeh).
Mäso pripravujeme bez tukov, bez smaženia, najlepšie na teflónovej panvici, na vode, v pare. Z hydiny odstránime kožu, z ostatného mäsa odstránime viditeľný tuk.
Všetky druhy zeleniny s výnimkou tých, ktoré obsahujú príliš vysoké množstvo sacharidov (kukurica, mrkva, avokádo, kokosové orechy, artyčoky a pod.).
Nízkotučné syry, pokiaľ je to možné nie z kravského mlieka.
Jedna polievková lyžica extra panenského olivového oleja.
Povolené sacharidy, ktoré sa môžu postupne pridávať
Krajec celozrnného chleba, dve polievkové lyžice celozrnnej ryže, celozrnných cestovín, či zemiaky varené v pare alebo pečené na sucho v rúre, dve lyžice strukovín (šošovica, fazuľa), tri polievkové lyžice zeleniny s vysokým obsahom sacharidov (kukurica, mrkva).
Na olovrant kompót z vareného ovocia (ešte nejesť banány, čerešne, ďatle, figy, slivky a ani sušené ovocie).
Pitný režim
Je potrebné pokračovať v dodržovaní už nastaveného pitného režimu. Aj v tejto fáze je potrebné prijať aspoň 1,5 litra tekutín. Uprednostňujeme čistú vodu. Prípustné sú aj light nápoje, ale pre vysoký obsah zdraviu neprospešných látok je lepšie vyhýbať sa im.
Telesná aktivita
V tretej fáze je už nevyhnutná pravidelná telesná aktivita aspoň trikrát do týždňa. Tým sa podporí stabilizácia telesnej hmotnosti a zabezpečí sa formovanie postavy.
Možné chyby v priebehu 3. fázy
V oblasti príloh používať iné než sú vyššie uvedené. Biele pečivo musí byť nahradené celozrnným.
Pod pojmom cukry nie je možné myslieť na klasický cukor a dezerty, ktoré ho obsahujú, čokoládu a pod.
Zabúdanie na fyzickú aktivitu.
Porušenie režimu
Pri porušení režimu sa treba vrátiť na 1 – 2 dni do druhej fázy. Takto dosiahneme opätovné zníženie pribratej hmotnosti.